Bengt-Åke Rudström 

Jag är en 71 årig pensionär som under större delen av mitt arbetsliv arbetat på Saab i Linköping och vid FFV-Underhåll (f.d. CVA) i Arboga. Utöver några år som lärare har jag under hela mitt yrkesverksamma liv arbetat med konstruktion, uppbyggnad, drift och underhåll av olika typer av flygsimulatorer. 

Historia har, allt sedan skoltiden intresserat mig och på senare tid framförallt industrihistoria. De senaste 15 åren har jag på min fritid forskat om företaget Aktiebolaget Svenska Järnvägsverkstäderna, ASJ i Linköping. Ett företag som var föregångare till och främsta orsak till att Saab överhuvudtaget startade sin verksamhet i Linköping. Att just detta företag blivit så intressant beror främst på att jag för ca: 20 år sedan blev medlem i Järnvägarnas Museiförening i Linköping. Denna förening förvaltar och sköter samlingarna som finns i Östergötlands Järnvägsmuseum i Linköping. Bland dessa finns en stor del av ASJ:s arkiv som man lyckats rädda när Saab i början av 1970-talet ville skicka allt till Gärstadverken för bränning. Intresset för ASJ fanns nog redan tidigare men blev mer konkret när jag fick möjlighet att började arbeta mig igenom det digra material som finns bevarat i museet. Min uppväxt i närheten av en liknande industri i Örebro, Statens Järnvägars Centralverkstäder, allmänt kallat "CV" har nog också påverkat mitt intresse för ASJ. 

Andra industrier har från och till också intresserat mig och när jag lyckas få till alla fyra böckerna om ASJ som jag planerar, så hoppas jag, om orken finns kunna börja forska om någon annan industri. Flera uppslag och idéer finns som kan bli intressanta projekt i framtiden. 

Andra intressen som jag har är järnvägar i olika former, från HO till fullskala. Musik är också ett stort intresse i de flesta former och genrer. En form som jag ända sedan jag bodde granne med I 3 i Örebro har en speciell förkärlek för, är militärmusik. Finns det något skönare än att höra marschen Våra vita grenadjärer med en maffig musikkår. Släktforskning har till och från också varit ett stort intresse och inom detta område finns också uppslag till en bok om järnvägens påverkan på samhället och människorna i en mindre ort i Bergslagen.  

 

Åter till startsidan

Kontakt

Copyright © Bengt-Åke Rudström 2018

Sidan uppdaterad 2018-05-06