Ludvig Rössels Mekaniska Verkstads AB i Arlöf

Ludvig Rössel som var son till en invandrad dansk smed startade sin verksamhet i Malmö under 1800-talets sista decennium. Företaget tillverkade framför allt vågar efter en egen konstruktion som bland annat blev känd vid den slöjd- och industrimässa som genomfördes i slutet av 1800-talet i Malmö.

Genom Ludvig Rössels kontakter med framstående industriföreträdare, bland annat inom sockerbruken blev han medveten om den stora efterfrågan av järnvägs- vagnar som fanns i slutet av 1800-talet. Detta influerade honom att tillsammans med ett antal intressenter starta ett nytt företag, Ludvig Rössels Mekaniska Verkstads AB. 

Tillverkningsskylt som användes på företagets vagnar.

Företaget som i huvudsak skulle tillverka järnvägsvagar byggde nya lokaler i Arlöv. Man fortsatte även med tillverkning av vågar. Järnvägsvagnar tillverkades även i stor utsträckning för uthyrning till olika järnvägar. Verkstäderna i Arlöv kom att under många år vara en av de största uthyrarna av järnvägsvagnar i Sverige. 

Teckning av verkstäderna i Arlöv som användes på företagets brev. 

Efter en tid så fick företaget stora problem med strejker och lockouter. Orsaken var den hårt uppdrivna utvecklingen av företaget, men det allra största problemet var Ludvig Rössel själv som inte kunde tygla sitt temperament och därigenom stötte sig med sina anställda och deras fackliga organisationer som hade börjat dyka upp vid den här tiden. Till slut tröttnade företagets styrelse och man avsatte sin VD. En rekonstruktion genomfördes och det nya företaget Arlövs Mekaniska Verkstad och Waggonfabrik startades men nu utan Ludvig Rössel.
 

Vågjusteringsvagn som tillverkades under de första åren.

 

Copyright © Bengt-Åke Rudström 2018 Sidan uppdaterad 2018-05-07